Tartaletki z owocami

4.5 (140 ocen)

Słodkie, kruche mini tartaletki ze śmietanką i owocami.

Składniki:

  • Tartaletki (10 szt.) :

    - 1 ½ szkl. mąki
    - 150 g masła
    - ok. ½ szkl. cukru kryształu
    - ½ łyżeczki soli
    - 3 żółtka


    - ½ l śmietany 30 %
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - 2 śmietan-fixy
    - borówki, nekatyrynki lub inne owoce, np. sezonowe

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Tartaletki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem. Dodać cukier i sól i znów posiekać. Dodać 3 żółtka i szybkimi, lekkimi ruchami zagnieść ciasto. Uformować w wałek, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  • Tartaletki z owocami 2. Foremki do mini tart (10,5 cm) dobrze wysmarować masłem.
    Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować na placki grubości ½ cm i delikatnie przenosić na formy i docisnąć (szczególnie na dolnych krawędziach). Znad każdej foremki odciąć nadmiar ciasta. Foremki z ciastem włożyć na ok. 10 minut do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Tartaletki przed pieczeniem 3. Po wyjęciu foremek z ciastem z lodówki, na dno każdej z nich położyć okrąg wycięty z papieru do pieczenia i wsypać odrobinę suchej fasoli, żeby obciążyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut, następnie wyjąć papier z fasolką i dopiekać ciastka w 180 stopniach przez kolejnych 8-10 minut. Wyjąć z foremek, gdy całkowicie wystygną.
  • 4. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodać 2-3 łyżki cukru pudru - wedle uznania - i pod koniec ubijania 2 śmietan-fixy. Wyłożyć łyżką lub z pomocą rękawa cukierniczego ubitą śmietankę do każdej tartaletki. Udekorować ulubionymi owocami oraz listkiem melisy lub mięty. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować