Tartaletki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem. Dodać cukier i sól i znów posiekać. Dodać 3 żółtka i szybkimi, lekkimi ruchami zagnieść ciasto. Uformować w wałek, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
2.Foremki do mini tart (10,5 cm) dobrze wysmarować masłem.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować na placki grubości ½ cm i delikatnie przenosić na formy i docisnąć (szczególnie na dolnych krawędziach). Znad każdej foremki odciąć nadmiar ciasta. Foremki z ciastem włożyć na ok. 10 minut do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
3.Po wyjęciu foremek z ciastem z lodówki, na dno każdej z nich położyć okrąg wycięty z papieru do pieczenia i wsypać odrobinę suchej fasoli, żeby obciążyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut, następnie wyjąć papier z fasolką i dopiekać ciastka w 180 stopniach przez kolejnych 8-10 minut. Wyjąć z foremek, gdy całkowicie wystygną.
4.Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodać 2-3 łyżki cukru pudru - wedle uznania - i pod koniec ubijania 2 śmietan-fixy. Wyłożyć łyżką lub z pomocą rękawa cukierniczego ubitą śmietankę do każdej tartaletki. Udekorować ulubionymi owocami oraz listkiem melisy lub mięty. Schłodzić.
Komentarze