Tartaletki z masą budyniową i truskawkami

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasto z puszystym budyniowym nadzieniem i do tego słodkie truskawki. Polecam na czerwcowe przyjęcia w ogrodzie.

  • 60 min

Składniki:



  • Przepis na kruche ciasto:

    350 g mąki tortowej

    200 g masła

    50 g cukru pudru

    2 żółtka

    1 cukier waniliowy

    Masa:

    budyń śmietankowy

    2 szkl. mleka

    3 łyżki mąki

    3 łyżki cukru

    limonka

    180 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tartaletki z masą budyniową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyklejam ciastem foremki 1. Mąkę łączymy z cukrami,siekamy z masłem,dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 0,5 cm,szklanką wycinamy kółka i wylepiamy nimi wcześniej natłuszczone olejem foremki. Pieczemy 15 minut w tem. 180 stopni C. Studzimy na kratce.
  • 2. Gotujemy budyń z dodatkiem cukru i mąki,studzimy.

    Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu tak aby powstała nam puszysta masa. Na koniec ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok do masy i ucieramy.

  • tartaletki 3. Gotową masą napełniamy upieczone tartaletki i dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować