Tartaletki - ciasto z przepisu Michela Reuxa, krem to już moja inwencja :) Wyszły naprawdę smaczne. Myślę, że równie dobre, jak nie lepsze, wyszłyby z malinami lub porzeczek.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na ciasto kruche:
125 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
Składniki na krem:
200 ml śmietany kremówki
80 g białej czekolady
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
truskawki
Tartaletki z kremem z białej czekolady i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy zrobić stożek z mąki, z zagłębieniem w środku. Umieścić w nim masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić.
Gładkie ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około 2 godziny.
Foremki wysmarować masłem. Po około 2 godzinach ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż nasze foremki. Wycięte krążki przenosić do foremek, dokładnie je wylepiając.
Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 15 - 20 minut. Wystudzić.
2.Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, odstawić. Śmietankę podgrzać, dodać białą czekoladę i cukier waniliowy, mieszając podgrzewać, aż czekolada się roztopi. Wystudzić, ubić, dodać żelatynę i delikatnie wymieszać, odstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie przyozdobić truskawkami. Smacznego :)
Komentarze