Tartaletki z kremem z białej czekolady i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Tartaletki - ciasto z przepisu Michela Reuxa, krem to już moja inwencja :) Wyszły naprawdę smaczne. Myślę, że równie dobre, jak nie lepsze, wyszłyby z malinami lub porzeczek.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:

    125 g mąki pszennej
    50 g zimnego masła
    50 g cukru pudru
    szczypta soli
    1 jajko

    Składniki na krem:

    200 ml śmietany kremówki
    80 g białej czekolady
    1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Tarty Desery

Tartaletki z kremem z białej czekolady i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy zrobić stożek z mąki, z zagłębieniem w środku. Umieścić w nim masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić.
    Gładkie ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około 2 godziny.
    Foremki wysmarować masłem. Po około 2 godzinach ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż nasze foremki. Wycięte krążki przenosić do foremek, dokładnie je wylepiając.
    Piec w temperaturze 180 stopni, przez około 15 - 20 minut. Wystudzić.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, odstawić. Śmietankę podgrzać, dodać białą czekoladę i cukier waniliowy, mieszając podgrzewać, aż czekolada się roztopi. Wystudzić, ubić, dodać żelatynę i delikatnie wymieszać, odstawić na około godzinę do lodówki. Po tym czasie przyozdobić truskawkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować