Tartaletki z kremem mascarpone, kisielem i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Foremki do tartaletek kupił mi mój narzeczony, abym mu przygotowywała takie słodkie mini - przekąski :) Na Walentynki zrobiłam mu w takiej wersji :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 kostki masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 żółtko gęsie (lub 2 kurze)

    Dodatkowo:
    250 gram mascarpone
    100 ml śmietana 30%
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 kisiel ananasowo limonkowym z zieloną herbatą (na 1 kubek)
    1 duży banana
    1 słoik wiśnie w syropie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tartaletki z kremem mascarpone, kisielem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowujemy ciasto 1. Masło siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier puder i żółtko – zagniatamy jednolite ciasto, odstawiamy na 10 minut do zamrażalnika, cienko wałkujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek. Obciążamy fasolkami – piekłam 10 minut w temp 180*.
  • 2. Obciążamy fasolkami – piekłam 10 minut w temp 180*. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy (wedle potrzeby można dodać nieco śmietan – fixu). Krem mascarpone nakładamy na połowie upieczonych kruchych spodów, układamy po 2 plasterki banana oraz czereśnię ze słodkiej zalewy. Obok dajemy 1 łyżeczkę kisielu, który przygotowujemy w 0,5 szklance wody (a nie w 3/4 jak jest na opakowaniu). Na koniec całość dekorujemy perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować