Tartaletki z kremem mascarpone, kisielem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier puder i żółtko – zagniatamy jednolite ciasto, odstawiamy na 10 minut do zamrażalnika, cienko wałkujemy i wylepiamy nim foremki do tartaletek. Obciążamy fasolkami – piekłam 10 minut w temp 180*.
2.Obciążamy fasolkami – piekłam 10 minut w temp 180*. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy (wedle potrzeby można dodać nieco śmietan – fixu). Krem mascarpone nakładamy na połowie upieczonych kruchych spodów, układamy po 2 plasterki banana oraz czereśnię ze słodkiej zalewy. Obok dajemy 1 łyżeczkę kisielu, który przygotowujemy w 0,5 szklance wody (a nie w 3/4 jak jest na opakowaniu). Na koniec całość dekorujemy perełkami.
Komentarze