Tartaletki z kremem cytrynowym i letnimi owocami

4.5 (196 ocen)

Te tartaletki to kwintesencja lata: orzeźwiający cytrynowy krem i polskie letnie owoce tworzą idealną słodką przekąskę na upalne dni.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    125 mąki pszennej
    65 g cukru
    50 g zimnego masła + masło do wysmarowania formy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko

    Krem cytrynowy:
    250 g serka mascarpone
    skórka otarta z 2 cytryn
    sok wyciśnięty z 2 cytryn
    2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    borówki
    czarne porzeczki
    czerwone porzeczki
    białe porzeczki
    maliny
    poziomki
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z kremem cytrynowym i letnimi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Naczynia do pieczenia tartaletek smarujemy masłem. Ciasta wystarczy na 6 tartaletek. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi naczyń. Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy skórkę otartą z cytryn. Upieczone i wystudzone tartaletki napełniamy kremem cytrynowym, a na nim układamy owoce. Dekorujemy listkami mięty. Tartaletki podajemy schłodzone.

Porady

Ilość owoców danego rodzaju można dowolnie modyfikować: mogą przeważać borówki, maliny czy też poziomki. Wszystko zależny od tego, które owoce najbardziej lubicie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować