Tartaletki z kozim serkiem i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto
Mąkę mieszamy z solą, sypiemy na blat/stolnicę robiąc kopczyk z wgłębieniem na środku. Dodajemy żółtko i wrzucamy zimne masło w niewielkich kawałkach. Całość siekamy energicznie nożem i dolewając stopniowo wodę szybko zagniatamy, aż będzie gładkie. Chłodzimy godzinę.
Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni, natomiast zamrożone około miesiąca.
2.Foremki do tartaletek smarujemy masłem, wyklejamy ciastem i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Kozi ser mieszamy ze śmietana, żółtkiem i doprawiamy pieprzem. Figi kroimy na ćwiartki – nie przekrawając ich do końca, żeby się nie rozpadły, a jedynie ładnie otworzyły. Ciasto nakłuwamy widelcem. Do każdej tartaletki wkładamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy równomiernie spód używając do tego specjalnych kulek, lub grochu czy fasoli – jak ja :) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Następnie zdejmujemy nasze „obciążniki”, delikatnie odklejamy papier i dopiekamy ciasto jeszcze +/- 3minuty, aż będzie lekko złote.
Na podpieczone spody wylewamy masę serową i układamy figi. Zapiekamy około 7 minut. Przed podaniem posypujemy kruszonymi orzechami włoskimi lub pestkami granata.
Komentarze