Tartaletki z fetą i pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Tartaletki dają wiele możliwości. Można je wypełnić farszem warzywnym, grzybowym, mięsnym - w zależności od tego co lubimy.Tym razem przygotowałam wegetariańską i lekką wersję tartaletek.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - zimna woda: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - masło posiekane: 100 gramów
    - ser feta, opakowanie: 0.5 sztuki
    - pomidor: 1.5 sztuki
    - Pesto Rosso: 1 łyżka
    - oliwki zielone nadziewane: 8 sztuk
    - bazylia suszona: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko

Tartaletki z fetą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy ciepłe pokrojone na kawałki masło. Siekamy je razem z mąką. Doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto, dodając zimną wodę. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Większe kokliki ( 4 szt) smarujemy tłuszczem i nakładamy do nich rozwałkowane ciasto, które nakłuwamy widelcem.

    Ciasto wstawiamy na 20 minut do piekarnika w temp. 180 C.
  • 3. Jajko mieszamy i po przyrumienieniu wyjmujemy kokliki i smarujemy ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 5 minut.
  • 4. Pomidora, fetę kroimy w kostkę. Oliwki w plasterki. Mieszamy , dodajemy bazylię i Pesto Rosso.

    Po 5 minutach ponownie wyjmujemy kokliki i nakładamy pomidory z fetą.

    Zapiekamy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Pomidor Sery Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować