Tartaletki dają wiele możliwości. Można je wypełnić farszem warzywnym, grzybowym, mięsnym - w zależności od tego co lubimy.Tym razem przygotowałam wegetariańską i lekką wersję tartaletek.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- mąka: 200 gramów
- jajka: 2 sztuki
- zimna woda: 2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- masło posiekane: 100 gramów
- ser feta, opakowanie: 0.5 sztuki
- pomidor: 1.5 sztuki
- Pesto Rosso: 1 łyżka
- oliwki zielone nadziewane: 8 sztuk
- bazylia suszona: 1 łyżeczka
Tartaletki z fetą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy ciepłe pokrojone na kawałki masło. Siekamy je razem z mąką. Doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto, dodając zimną wodę. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Większe kokliki ( 4 szt) smarujemy tłuszczem i nakładamy do nich rozwałkowane ciasto, które nakłuwamy widelcem.
Ciasto wstawiamy na 20 minut do piekarnika w temp. 180 C.
3.Jajko mieszamy i po przyrumienieniu wyjmujemy kokliki i smarujemy ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 5 minut.
4.Pomidora, fetę kroimy w kostkę. Oliwki w plasterki. Mieszamy , dodajemy bazylię i Pesto Rosso.
Po 5 minutach ponownie wyjmujemy kokliki i nakładamy pomidory z fetą.
Komentarze