Tartaletki z cukinią, ricottą i pistacjami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Tartaletki z cukinią, ricottą i pistacjami są przepyszne, idealne na imprezę czy kolacje we dwoje :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO CHLEBOWE::
    - drożdże w kostce: 15 gramów
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - ciepła woda: 175 mililitrów
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    FARSZ::
    - Cukinia pokrojona na cienkie plasterki: 150 gramów
    - cebyla dymka pokorjona w mała kostkę: 1 sztuka
    - ser ricotta: 150 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól oraz pieprz: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek do smażenia: 2 łyżki
    - posiekane pistacje: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Przystawki

Tartaletki z cukinią, ricottą i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Pokruszone drożdże i cukier mieszamy w misce, dodajemy połowę ciepłej wody i jeszcze raz mieszamy (do rozpuszczenia się drożdży). Odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.

    Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Stopniowo dodajemy drożdżową mieszankę oraz oliwę. Mieszamy i dodajemy resztę wody. Na oprószonej stolnicy wyrabiamy ciasto (przez około 8 minut) aż ciasto będzie bardzo elastyczne.

    Ciasto przenosimy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz.
  • 2. Przygotowanie:
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinię oraz cebulę dymkę i smażymy do miękkości (około 7 minut). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Lekko studzimy.

    W misce dokładnie mieszamy ricottę z jajkiem. Odkładamy 2 łyżki podsmażonej cukinii (do dekoracji) a pozostałą jej część mieszamy z masą serowo-jajeczną.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto chlebowe rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy je na 4 równe części i przekładamy do foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

    Przygotowany farsz nakładamy do foremek i pieczemy przez 10 minut . Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut (do zarumienienia).

    Po wyciągnięciu z piekarnika ozdabiamy odłożoną wcześniej cukinią i orzechami pistacjowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pistacje Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować