Półkruche ciasto i słodka masa serowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha to propozycja na słodki poczęstunek. Małe słodkie i niepozorne. Zawsze chętnie do nich wracam gdy mam ochotę na coś słodkiego.
60 min
Składniki:
Ciasto na około 15 sztuk
35 dag mąki pszennej
20 dag masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Masa serowa:
40 dag mielonego twarożku
2 łyżki (czubate) mleka w proszku
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka herbaty matcha
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki budyniu śmietankowego
Cukier puder do oprószenia
Tartaletki serowe z matcha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Makę przesypać na stolnicę dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować na grubość około ½ cm –lekko podsypując mąką, metalowymi foremkami do tartaletek wycinać kółka i wylepić te foremki.
2.Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy krótko tylko do połączenia, aby nie napowietrzać masy. Wylać do przygotowanych foremek z ciastem. Wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie temp zmniejszyć do 180*c i piec około 35 minut –do lekkiego zrumienienia.
Zimne tartaletki oprószyć cukrem pudrem.
Podawać z filiżanka gorącej herbaty.
Komentarze