Tartaletki migdałowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne na ciepło i na zimno! Idealne z sosem czekoladowym.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - żółtka: 4 sztuki
    - masło: 200 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    JABłKA:
    - jabłka: 5 sztuk

    - cukier: 3 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    MASA MIGDAłOWA:
    - mielone migdały: 100 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tartaletki migdałowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tartaletki migdałowe z jabłkami 1. - Do miski wsypać mąkę z cukrem i proszkiem, zatrzeć na tarce masło i lekko zagnieść - powstanie kruszonka.
    - Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce.
    - Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, następnie przesmażyć, ale tak aby nie rozpadły się. Wymieszać z cynamonem.
    - Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mielone migdały.
    - Schłodzonym ciastem wyłożyć metalowe foremki na mini tarty ( moje mają średnicę 10 cm) odrywając po kawałku bez wałkowania - spód i boki, następnie nakłuć widelcem. Można zrobić jedną dużą tartę.
    - Nałożyć na ciasto przesmażone jabłka.
    - Jabłka zalać masą migdałową.
    - Z reszty ciasta kruchego wyciąć ozdoby( u mnie gwiazdki)i położyć na tartach lub zatrzeć ciasto na tarce i posypać po wierzchu.
    - Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 st.C przez 15-20 minut.
    - Można posypać cynamonem. Ja pędzelkiem naniosłam cynamon na gwiazdki.
    Można użyć gotowe jabłka smażone w słoiku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Mielenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować