Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowo-waniliowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybkie mini tarty, stanowiące lekki deser po obiedzie.

  • 30 min

Składniki:

  • 8 tartaletek ø 10 cm

    Ciasto
    150 g masła
    200 g mąki
    3 łyżki cukru
    2 żółtka
    2 płaskie łyżki kakao
    szczypta soli
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    Krem
    400 ml śmietanki UHT 18%
    1 jajko
    2 żółtka
    100 g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki esencji waniliowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowo-waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Zagniecioną kulę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na czas przygotowania kremu. Foremki wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować. Wycinać krążki o trochę większej średnicy niż foremki i wylepić je ciastem. Ja wycinałam pucharkiem do lodów o średnicy 11 cm. Resztę (skrawki) ciasta zostawić do dekoracji.
    Podpiec tartaletki w temp. 180°C przez około 12 min. Następnie wyjąć z piekarnika, nałożyć krem, prawie do pełna i ułożyć kratkę z resztek ciasta. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiec przez 15-20 min.

    Krem
    Jajka z cukrem, mąką ziemniaczaną i wanilią ubić mikserem aż masa stanie się kremowa.
    Śmietankę zagotować. Po zdjęciu z palnika od razu wlać śmietankę do masy jajecznej i ubijać całość na parze, aż zgęstnieje do konsystencji masy budyniowej. Wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować