Ciasto tartaletkowe z dodatkiem mielonych orzechów i migdałów, środek z prażonych jabłek na miodzie plus ozdoby: suszona wiśnia, żurawina, orzech nerkowiec, słupek migdałowy i pestka dyni..........
jabłka 3 sztuki
miód lipowy 6 łyżeczek
sok z cytryny sok z 1/2 cytryny 3 łyżki
wiśnie suszone 10 sztuk
żurawina suszona całe owoce 10 sztuk
pestki dyni 10 sztuk
słupki migdałowe 10 sztuk
orzechy nerkowca 10 sztuk
Tartaletki jabłkowo-bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę. Mielimy orzechy i migdały. Na stolnicy siekamy razem: mąkę, masło, żółtka, cukier puder i mielone orzechy z migdałami. Najlepiej najpierw posiekać mąkę z masłem a następnie dodać pozostałe składniki ciasta.
Ręką zarabiamy ciasto (zagniatamy), aż będzie jednolite. Owijamy w folię i schładzamy w lodówce.
2.Zimnym ciastem wypełniamy foremki na babeczki i pieczemy 15 minut w 185 stopniach. Studzimy.
3.Jabłka myjemy, osuszamy i wykrajamy gniazda nasienne.
Wyciskamy sok z cytryny.
Jabłka kroimy w półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
4.Topimy chwilkę miód na patelni, dodajemy plasterki jabłek i prażymy razem ciągle delikatnie mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale tak, żeby się nie rozpadały, a można było je "formować".
Jabłka osączamy na papierze, lekko przestygną.....
5.Środek tartaletek efektownie wypełniamy plasterkami jabłek, zostawiając otwór na bakalie......
W otworach umieszczamy po jednej sztuce: suszonej wiśni, żurawiny, pestki dyni, orzecha nerkowca i słupka migdałowego.
Komentarze