Tartaletki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
2.W tym czasie jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Prażymy około 15-20minut w garnku lub na patelni. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dolewamy do jabłek. Mieszamy i czekamy do odparowania wody.
3.Ciasto wyjmujemy, dzielimy na 12 równych kulek. Foremki smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Na ciasto kładziemy pergamin i obciążamy grochem lub makaronem. Podpiekamy około 10minut w temperaturze 180stopni. Po tym czasie zdejmujemy pergamin i nakładamy jabłka.
Białka ubijamy z cukrem i dekorujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez 25minut.
Komentarze