Tarta ziemniaczana na cieście francuskim

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Tarta ziemniaczana na cieście francuskim

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego*
    4 duże ziemniaki
    1 cebula biała, pokrojona w talarki
    1/2 cebuli czerwonej, pokrojona w talarki
    kilka oliwek, pokrojonych w plasterki
    1 szkl. mleka
    1 jajko
    kawałek sera żółtego, startego na tarce
    2 ząbki czosnku, posiekanego
    2 łyżki sosu sojowego
    pieprz kolorowy
    1/2 łyżeczki kurkumy
    przyprawa do ziemniaków lub sól
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ziemniaczana na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok 12-15 min.
    Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i zblanszować w gorącej wodzie ok 10 minut.
    Na podpieczony spód ciasta wykładamy na przemian, na zakładkę zblanszowane ziemniaki, białą cebulę. Na wierzch ułożyć krążki czerwonej cebuli i oliwki. Poprószyć przyprawą do ziemniaków lub lekko posolić.
    Mleko, jajko, starty ser, czosnek i przyprawy wymieszać. Zalać ziemniaki i piec w piekarniku w temp. 180 st.C przez ok. 20-25 min. aż do zrumienienia.


    *ciasto francuskie można zastąpić ciastem kruchym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować