Tarta ze szpinakiem i serami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W weekendy, gdy mam więcej czasu, staram się ugotować rodzinie coś specjalnego. Zależy mi, by moje dzieci znały i jadały potrawy o różnych smakach. Niestety, na razie do szpinaku nie mogę ich przekona

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 30 dag mąki
    ● 15 dag masła
    ● po szczypcie cukru i soli
    Nadzienie:
    ● 50 dag szpinaku
    ● 10 dag sera pleśniowego, np. niebieskiego
    ● op. camembertu (lub 20 dag sera żółtego lub mozzarelli)
    ● jajko
    ● sól, pieprz
    ● masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą i cukrem.
    Miękkie masło kroimy w małe kawałki, wkładamy do
    mąki i zagniatamy gładkie ciasto.
    Wkładamy do lodówki na
    pół godziny. Następnie rozwałkowujemy
    i wylepiamy formę do
    tarty (śr. 25 cm). Nakłuwamy.
    Pieczemy 15 minut w 170 °C.
  • Tarta ze szpinakiem i serami 2. Przygotowujemy nadzienie:
    szpinak dokładnie myjemy, osączamy
    i grubo kroimy. Dusimy
    chwilę na rozgrzanym maśle.
    Wbijamy jajko, mieszamy. Dodajemy
    rozkruszony ser pleśniowy.
    Doprawiamy pieprzem i ewentualnie
    solą (ostrożnie, bo ser
    jest słony). Wykładamy na ciasto.
    Przykrywamy pokrojonym
    w plastry pozostałym serem.
    Zapiekamy ok. 15 minut.

Porady

● Aby ciasto się nie wybrzuszało i upiekło równomiernie, przykrywamy je pergaminem i obciążamy suszonym grochem lub fasolą. ● Smak nadzienia zaostrzymy, dodając 1-2 ząbki czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować