Tarta ze szpinakiem i ricottą

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Smaczna tarta, doskonała na ciepło i na zimno. Robi wrażenie na każdym przyjęciu! :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka /na ciasto/: 200 gramów
    - masło: 150 gramów
    - woda: 3 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki

    - szpinak: 500 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - parmezan tarty: 70 gramów
    - ricotta: 250 gramów
    - serek brie do smarowania: 1 sztuka
    - mleko: 250 mililitrów
    - mąka: 40 gramów
    - masło: 60 gramów
    - pieczarki: 150 gramów
    - pomidory: 2 sztuki
    - bazylia listki: 0.5 pęczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej maki dodac zimne maslo, poszatkowac nozem, dodac 3 lyzki zimnej wody, sol, zagniesc szybki i odstawic na 30 min do lodowki
  • 2. Ricotte rozgnieść. Szpinak umyc, ugotowac w duzej ilości osolonej wody (około 5 min), potem wycisnąć
  • 3. Cebule i czosnek drobno pokroic, podsmażyć na połowie masla, dorzucić pieczarki - też podsmażyć.
  • 4. Bialka z 2 jajek ubic na sztywna piane. W garnku rozstopic reszte masla, podsmażyć na nim make na jasnozłoty kolor.
  • 5. Dodac gorace mleko, gotowac, mieszac i czekac az zgestnieje, posolic, popieprzyc, dodac szpinak, cebule z czosnkiem, 1 zoltko, parmezan, ricotte, piane z bialek i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszac
  • 6. 3/4 ciasta rozwałkować i wylepic nim forme, wlac farsz, z reszty ciasta przygotowac waleczki i zrobic kratke na wierzchu
  • Tarta ze szpinakiem i ricottą 7. Piec ok. 45 min w 200 st
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować