Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Sycąca i pyszna tarta, która zachwyci smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    • 250 g mąki (pszennej tortowej)
    • 150 g masła, schłodzonego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko

    Nadzienie:
    • 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
    • 300 g filetów z kurczaka
    • 1 kulka mozzarelli
    • 3 jajka
    • 2 ząbki czosnku
    • 180 ml śmietany 18%
    • papryka ostra, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
  • 3. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
  • 4. Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki pozostawiając same liście. Szpinak podgrzewać na większym ogniu mieszając, aż zwiędnie, zdjąć z patelni i ostudzić (mrożony szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody).
  • 5. Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszając, podsmażyć na oleju.
  • 6. Przygotować sos: jajka mieszkamy ze śmietaną, dodajemy startą na tarce mozzarelle oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • 7. Na podpieczony spód wyłożyć mięso na przemian ze szpinakiem na koniec zalać sosem.
  • 8. Piec przez 30 minut w temperaturze 190°C, aż sos stężeje.

Porady

Zamiast kurczaka można dodać grilowanego łososia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować