Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
2.Formę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
3.Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut.
4.Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki pozostawiając same liście. Szpinak podgrzewać na większym ogniu mieszając, aż zwiędnie, zdjąć z patelni i ostudzić (mrożony szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody).
5.Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszając, podsmażyć na oleju.
6.Przygotować sos: jajka mieszkamy ze śmietaną, dodajemy startą na tarce mozzarelle oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
7.Na podpieczony spód wyłożyć mięso na przemian ze szpinakiem na koniec zalać sosem.
8.Piec przez 30 minut w temperaturze 190°C, aż sos stężeje.
Komentarze