Tarta ze szpinakiem i kawałkami kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy wg uznania i smażymy na oliwie z oliwek.
2.Szpinak podsmażamy na osobnej patelni na masełku. Pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek i usmażonego kurczaka, podsmażamy jeszcze kilka minut. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Odstawiamy.
3.Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim, tak by dno wyłożyć podwójnie, można wylepić też wyższe boki. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut.
4.W tym czasie z farszu odlewamy nadmiar "soków", jeżeli jest.
Do naszego farszu dodajemy śmietankę wymieszaną z jajkiem.
Wykładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem żółtym i pieczemy jeszcze 20-25 minut.
Komentarze