Tarta ze szpinakiem i kawałkami kurczaka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Mam dla Was pyszną propozycję na obiad lub kolację.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego
    4 ząbki czosnku
    śmietana 12% 200 g (ta rzadka;)
    1 jajko
    sól, pieprz świeżo mielone
    Garść sera żółtego startego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta ze szpinakiem i kawałkami kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smacznego :) 1. Piersi kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy wg uznania i smażymy na oliwie z oliwek.
  • 2. Szpinak podsmażamy na osobnej patelni na masełku. Pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek i usmażonego kurczaka, podsmażamy jeszcze kilka minut. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Odstawiamy.
  • 3. Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim, tak by dno wyłożyć podwójnie, można wylepić też wyższe boki. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut.
  • 4. W tym czasie z farszu odlewamy nadmiar "soków", jeżeli jest.
    Do naszego farszu dodajemy śmietankę wymieszaną z jajkiem.
    Wykładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem żółtym i pieczemy jeszcze 20-25 minut.

Porady

Można dodatkowo dodać do szpinaku ser feta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Szpinak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować