Tarta ze szpinakiem i jajkami

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Gotowanie od lat jest moją pasją.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 7 dag masła
    ● 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
    ● ugotowane na twardo i posiekane żółtko
    ● ok. 3/4 szkl. mąki
    ● łyżeczka oleju
    ● sól
    Farsz:
    ● 45 dag mrożonego szpinaku
    ● 5 jajek
    ● 3 łyżki kwaśnej śmietany 12-proc.
    ● 3 posiekane ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● gałka muszkatołowa
    Oraz: 10 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki Jajko

Tarta ze szpinakiem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy i wylepiamy formę do tarty o śr. 28 cm. Wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Farsz: szpinak podgrzewamy na patelni, aż odparuje. Studzimy. 3 jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z ubitymi białkami, żółtkami, szpinakiem i śmietaną. Doprawiamy.
  • 3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy ciasto. Wykładamy farsz szpinakowy. Pieczemy 30 minut w temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jajka Szpinak

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować