Tarta z jajem wiosenna i zielona. Jestem miłośniczką jajek w każdej postaci i szpinaku. Szpinak mogę jeść w rożnych kombinacjach. Dobrze przyprawiony jest pyszny.
1 godz. 20 min
Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g masła zimnego
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
2 żółtka
Tarta ze szpinakiem i jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam, dodaję schłodzone masło pokrojone nożem. żółtka,sól, czubrycę. Całość kroję nożem. Dolewam zimą wodę i dalej kroję. Zagniatam rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty smaruję. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia. Razem z papierem przekładam do formy od tarty. Papier odrywam od ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 190 stopni na 15-20 minut około aż się lekko zarumieni.
Szpinak dokładnie płuczę, odsączam z wody i kroję. Przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany. Jak szpinak będzie przesmażany przekładam go na sitko żeby odsączył się z nadmiaru wody. Do miseczki wbijam jajka, dodaję jogurt, pokrojony ser feta. Całość mieszam. Nie dodaję już soli bo feta jest słona. Na wystudzone ciasto wykładam połowę szpinaku, wylewam masę z serem, znowu szpinak i masa. Na środek wbijam jajka robiąc widelcem zagłębienia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na około 25 minut. Podaję z pokrojonym koperkiem.
Komentarze