tarta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam tarty, a jest jedną z moich ulubionych. Polecam serdecznie!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szkl. mąki
    3-4 łyżki masła
    szczypta soli

    farsz:
    450 g szpinaku
    pół kostki sera FETA
    4 ząbki czosnku
    100 ml jogurtu/ śmietany
    3 jajka,
    pieprz

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę z masłem i odrobiną soli, tak aby powstało ciasto. Następnie smarujemy olejem blaszkę do tarty o średnicy 25 cm i rozkładamy na niej ciasto robiąc 1-1,5 cm brzegi. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 30 min do lodówki.
    Miedzy czasie zamrożony szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy pokrojony/ wyciśnięty czosnek. Kiedy woda troszkę odparuje dodajemy ser feta, doprawiamy do smaku pieprzem.
    Rozbijamy do miseczki jajka, łączymy je z jogurtem i zalewamy przygotowany wcześniej szpinak.
    Następnie blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na ok 10 min, temp 200 stopni.
    Na wstępnie przypieczone ciasto wylewamy szpinak i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min, temp. 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy