Tarta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

zdrowe i pyszne danie tylko nie dorobiłam sie jeszcze formy do tarty :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto
    250 g mąki
    100 g margaryny
    szczypta chili
    sól
    pieprz
    1 jajko
    1 żółtko

    nadzienie
    400 g szpinaku
    200 g sera białego
    2 ząbki czosnku
    pół cebuli
    oregano
    bazylia
    sól
    pieprz

    polewa serowa
    300 ml śmietany 18%
    1 kulka mozzarelli
    1 jajko
    sól
    pieprz
    szczypta imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta ze szpinakiem 1. Ciasto zagnieść twarde i wylepić dno i boki formy.

    Nadzienie przygotować zanim wstawimy ciasto do pieca. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać szpinak i smażyć ok 10 min , do odparowania.
    Przestudzić, dodać pokruszony ser i wymieszać.

    Polewa serowa , śmietanę przelać do miseczki, mozzarellę zetrzeć na tarce, dodać do śmietany, wbić jajko i dodać przyprawy do smaku, wymieszać.

    Na ciasto położyć papier i obciążyć, np fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego ok 200 st na 15-20 min. Podpiec ciasto. Wyjąć, zdjąć papier z fasolą, rozłożyć równo nadzienie szpinakowe i oblać polewą serową, wstawić do piekarnika na ok 40 min. w temp 200 st.
  • Tarta ze szpinakiem 2. Po wyjęciu udekorować plasterkami pomidora i świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować