Tarta ze szparagami białymi i zielonymi. Robi się ją szybko, i tez szybko znika. Z nutą migdałową za prawą tartych migdałów które dodałam do kruchego ciasta.
Tarta ze szparagami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Make przesiewam do miski, dodaję żółtka, pokrojone zimne masło, sól, gałkę muszkatołową, tarte migdały. Ciasto kroję nożem,na końcu dodaję wodę i zagniatam szybko ręką, jak najkrócej. Wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty średnica 25 cm smaruję masłem.
2.Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia. Przekładam razem z papierem do formy. Papier ułatwia przeniesienie ciasta. Odrywam go i ciasto mocno przyciskam do formy. Ciasto obciążam fasolą i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekam aż wystygnie.
3.Farsz:
Szparagi białe obieram i gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po pięciu minutach dokładam zielone szparagi i gotuję dalej do miękkości około 10-15 minut. Wyjmuję i studzę.
Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, pokruszony ser feta, zmiksowane ziemniaki, gałkę muszkatołową startą, sól, pieprz. Całość mieszam, i dodaje pokrojony koperek.
4.Na tartę wylewam 2/3 masy jajecznej, układam szparagi, i wylewam resztę masy. Układam połówki pomidorków koktajlowych. Wkładam na 30 minut do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni.
Komentarze