Tarta ze szparagami i ziemniakami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Tarta ze szparagami białymi i zielonymi. Robi się ją szybko, i tez szybko znika. Z nutą migdałową za prawą tartych migdałów które dodałam do kruchego ciasta.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:

    200 g mąki pszennej typ 500

    50 g migdałów tartych

    2 żółtka

    1/2 łyżeczki soli

    150 g masła zimnego

    2 łyżki wody zimnej


    farsz:

    5 grubych szparagów białych

    12 szparagów zielonych

    100 g sera feta

    4 łyżki czubate jogurtu greckiego

    2 ziemniaki średnie ugotowane

    2 jajka

    1/3 gałki muszkatołowej

    sól, pieprz do smaku

    6 gałązek koperku

    4 pomidorki koktajlowe



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szparagami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto kruche 1. Ciasto:

    Make przesiewam do miski, dodaję żółtka, pokrojone zimne masło, sól, gałkę muszkatołową, tarte migdały. Ciasto kroję nożem,na końcu dodaję wodę i zagniatam szybko ręką, jak najkrócej. Wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty średnica 25 cm smaruję masłem.
  • ciasto wyłożone w formie 2. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia. Przekładam razem z papierem do formy. Papier ułatwia przeniesienie ciasta. Odrywam go i ciasto mocno przyciskam do formy. Ciasto obciążam fasolą i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekam aż wystygnie.
  • składniki na farsz 3. Farsz:

    Szparagi białe obieram i gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po pięciu minutach dokładam zielone szparagi i gotuję dalej do miękkości około 10-15 minut. Wyjmuję i studzę.

    Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, pokruszony ser feta, zmiksowane ziemniaki, gałkę muszkatołową startą, sól, pieprz. Całość mieszam, i dodaje pokrojony koperek.
  • szparagi w formie przed pieczeniem 4. Na tartę wylewam 2/3 masy jajecznej, układam szparagi, i wylewam resztę masy. Układam połówki pomidorków koktajlowych. Wkładam na 30 minut do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sery Szparagi Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować