Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem

5 (177 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób

Smak i delikatność tej tarty ze szparagami zachwyci każdego.

  • 55 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO
    300g mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    200g margaryny
    2 łyżki zimnej wody

    BESZAMEL
    1 szklanka śmietany
    2 jajka
    3-4 łyżki startego żółtego sera
    szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    sól/pieprz

    50g wędzonego łososia
    4-5 pomidorków koktajlowych
    250g zielonych szparagów
    świeży tymianek lub oregano do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty a spód nakłuć widelcem, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiec na lekko rumiany kolor. Ok 15 min.
  • Tarta ze szparagami i wędzonym łososiem 2. Jajka wymieszać ze śmietana, dodać szczyptę soli i gałkę muszkatołową, pieprz a na końcu starty ser. Wymieszać.
    W szparagach odciąć twarde końce, opłukać i gotować ok 10 min w lekko osolonej wodzie. Pomidorki umyć, przekroić na ćwiartki (jak są mocno małe to na pół) Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi, łososia i pomidorki. Całość zalać sosem beszamelowym, tartę ze szparagami wstawić do piekarnika i jeszcze piec ok 15-20 min, az sos na wierzchu się zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować