Tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, warto przyrządzić z nich jakieś lekkie, ale smaczne i sycące danie.

Składniki:

  • kruche ciasto: 1 szklanka mąki
    1 jajko
    100g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    szczypta soli

    wypełnienie:
    3 jajka
    1 ząbek czosnku
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany
    4 łyżki startego żółtego sera
    2 łyżki posiekanego koperku
    słodka mielona papryka
    sól, pieprz

    ponadto: 1 pojedynczy filet z kurczaka
    4-5 łodyg białych szparagów
    7-8 pomidorków koktajlowych
    po 10 oliwek czarnych i zielonych
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, śmietanę, jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto i schłodź godzinę w lodówce. Tortownicę o wym. 26cm wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Dno tarty ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem (niekoniecznie) Piecz 15 minut w 180 st. Następnie usuń folię oraz groch.
  • ugotuj szparagi 2. Farsz: szparagi obierz ze skórki, odetnij zgrubiałe, twarde końcówki. Gotuj ok.10 minut, ostudź. Oliwki osącz z zalewy.
  • kurczaka połóż na spód tarty 3. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw do smaku solą pieprzem oraz słodką papryką i podsmaż na rozgrzanym oleju do miękkości. Wyłóż na podpieczone ciasto.
  • 4. Jajka roztrzep ze śmietaną i serem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Masę wylej na kurczaka, dowolnie rozłóż szparagi, pomidorki i oliwki. Tartę piecz 30-40 minut w 180 st. aż farsz się zetnie, a boki ładnie zrumienią. Smacznego!

Porady

*szparagi nie dość, że są pyszne, to jeszcze zawierają wiele cennych składników, są niskokaloryczne i lekkostrawne *zielone szparagi wystarczy oczyścić, białe należy obrać ze skórki, dlatego ważne jest, by nie były za cienkie *zielone szparagi należy gotować ok. 10min, a białe ok. 12-15min. Czas gotowania zależy do grubości szparag. Najlepiej jest sprawdzić ich miękkość widelcem. Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki koktajlowe Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować