Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tatry maja super zaletę, bo można je bardzo szybko zrobić. Można użyć dostępnych owoców sezonowych, jak również można ją podawać na słono i pikantnie!. Wystarczy przepis na dobre ciasto i można podawać na wiele ciekawych i pysznych sposobów!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    łyżka śmietany
    10 dag margaryny


    Nadzienie:

    50-60 dag śliwek węgierek
    20 dag jeżyn
    4 łyżki miodu spadziowego

Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką lub mąką krupczatką.
    2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor, wyciągamy ją z piekarnika, układamy śliwki i jeżyny. Śliwki przekrojone na ćwiartki, polewamy 4 łyżkami miodu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy razem jeszcze 10-12 minut .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy