Tarta ze skarmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznij od przesiania mąki, soli i proszku do pieczenia i przyprawy Pięć smaków w misce, a następnie dodaj pokrojone masło. Wyrób ciasto, do momentu, aż będzie miało konsystencję piasku. Następnie dodaj ser i tyle wody, aby z ciasta można było uformować kulę i nie będzie przyklejać się do miski. Zawiń ciasto w woreczek i odłóż do lodówki na pół godziny.
2.W międzyczasie przygotuj nadzienie. Roztop masło w garnku o grubym spodzie, najlepiej teflonowym, a następnie dodaj pokrojoną cebulę. Przemieszaj wszystko, aby dobrze pokryć cebulę masłem i smaż na średnim ogniu przez około pół godziny, aż objętość cebuli zmniejszy się i będzie miała kolor mahoniu. Od czasu do czasu przemieszaj, aby zapobiec przywieraniu cebuli. Jeżeli po upływie czasu cebula nie jest jeszcze odpowiedniego koloru, smaż ją jeszcze 10 minut.
3.Kiedy nasze ciasto już się schłodziło, rozwałkuj je. Umieść w formie na tarte, uprzednio wysmarowanej cienko masłem. Lekko po nakłuwaj ciasto widelcem i umieść formę na środku piekarnika i piecz15 minut.
4.Po upływie tego czasu wyjmij tartę z piekarnika posmaruj jej wnętrze rozkłóconym jajkiem (przygotowanym do farszu) i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
5.Wyjmij i równomiernie rozłóż farsz cebulowy na tarcie. Jajka wymieszaj z jogurtem i kremówką., dodaj zioła, zamieszaj i wylej na górę tarty. Na koniec posyp tartę serem i piecz przez kolejne 30 minut, aż nadzienie lekko urośnie i będzie miało złoto brązowy kolor. Podawaj lekko ostudzoną.
Smacznego!
Komentarze