Tarta ze skarmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pozostając w duchu cebulowym postanowiłam przygotować tartę królowej brytyjskiej kuchni, Delii Smith, przystosowaną do polskich reali.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 50 gramów
    - mąka pełnoziarnista: 50 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku, przyprawa Pięć smaków: 1 szczypta
    - masło: 50 gramów
    - ser cheddar starty: 40 gramów
    FARSZ:
    - cebula, posiekana dość drobno: 700 gramów
    - masło: 50 gramów
    - jaja, rozkłócone: 2 sztuki
    - śmietana kremówka: 50 mililitrów
    - jogurt naturalny: 180 mililitrów
    - ser cheddar starty, do posypania: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku, przyprawa Pięć smaków: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze skarmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta ze skarmelizowaną cebulą - 1 1. Zacznij od przesiania mąki, soli i proszku do pieczenia i przyprawy Pięć smaków w misce, a następnie dodaj pokrojone masło. Wyrób ciasto, do momentu, aż będzie miało konsystencję piasku. Następnie dodaj ser i tyle wody, aby z ciasta można było uformować kulę i nie będzie przyklejać się do miski. Zawiń ciasto w woreczek i odłóż do lodówki na pół godziny.
  • 2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Roztop masło w garnku o grubym spodzie, najlepiej teflonowym, a następnie dodaj pokrojoną cebulę. Przemieszaj wszystko, aby dobrze pokryć cebulę masłem i smaż na średnim ogniu przez około pół godziny, aż objętość cebuli zmniejszy się i będzie miała kolor mahoniu. Od czasu do czasu przemieszaj, aby zapobiec przywieraniu cebuli. Jeżeli po upływie czasu cebula nie jest jeszcze odpowiedniego koloru, smaż ją jeszcze 10 minut.
  • 3. Kiedy nasze ciasto już się schłodziło, rozwałkuj je. Umieść w formie na tarte, uprzednio wysmarowanej cienko masłem. Lekko po nakłuwaj ciasto widelcem i umieść formę na środku piekarnika i piecz15 minut.
  • Tarta ze skarmelizowaną cebulą - 2 4. Po upływie tego czasu wyjmij tartę z piekarnika posmaruj jej wnętrze rozkłóconym jajkiem (przygotowanym do farszu) i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
  • 5. Wyjmij i równomiernie rozłóż farsz cebulowy na tarcie. Jajka wymieszaj z jogurtem i kremówką., dodaj zioła, zamieszaj i wylej na górę tarty. Na koniec posyp tartę serem i piecz przez kolejne 30 minut, aż nadzienie lekko urośnie i będzie miało złoto brązowy kolor. Podawaj lekko ostudzoną.
    Smacznego!
  • 6. Zapraszam na www.sandrabakesaparty.awsome.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować