Tarta z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy cisto, owijamy w przezroczystą folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Groszek zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy na 2 minuty. Odcedzamy. Szynkę kroimy w drobne kawałki. W osobnej misce łączymy ze sobą- kwaśną śmietanę, kremówkę, roztrzepane jajka, sól, pieprz i ser gouda(zostawiamy 3 łyżki na posypanie wierzchu tarty). Do tak przygotowanej masy wrzucamy groszek i szynkę. Całość dobrze mieszamy.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na przezroczystej folii w kształt koła. Przekładamy delikatnie do nasmarowanej tłuszczem formy, po brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach. Wylewamy masę groszkową, na wierzch sypiemy żółty ser i paprykę słodką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło.
Komentarze