Tarta z zielonym groszkiem

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Średni

Zieleń to kolor wiosny proponuję więc tartę z dodatkiem słodkiego groszku, szynki i sera gouda w pysznej aksamitnej zalewie.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 120 gramów
    - masło: 60 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - woda zimna: 1 łyżka
    - sól morska: 1 szczypta
    FARSZ:
    - groszek zielony mrożony: 350 gramów
    - szynka: 100 gramów
    - ser gouda tarty: 100 gramów
    - kwaśna śmietana: 100 mililitrów
    - śmietana słodka 18%: 80 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Tarty Szynki

Tarta z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta groszkowa 1. Z podanych składników zagniatamy cisto, owijamy w przezroczystą folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Groszek zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy na 2 minuty. Odcedzamy. Szynkę kroimy w drobne kawałki. W osobnej misce łączymy ze sobą- kwaśną śmietanę, kremówkę, roztrzepane jajka, sól, pieprz i ser gouda(zostawiamy 3 łyżki na posypanie wierzchu tarty). Do tak przygotowanej masy wrzucamy groszek i szynkę. Całość dobrze mieszamy.
    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na przezroczystej folii w kształt koła. Przekładamy delikatnie do nasmarowanej tłuszczem formy, po brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach. Wylewamy masę groszkową, na wierzch sypiemy żółty ser i paprykę słodką.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować