Kruche ciasto z pysznym serkiem mascarpone, wzbogaconym wiśniami z mojego własnego ogródka. Dopiero się upiekło, a już go prawie nie ma, to chyba o czymś świadczy :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Kruche ciasto:
-180 g mąki
-100 g masła
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 jajko
Masa:
-300 g serka mascarpone
-1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka cukru kryształu
-1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
-kilka wiśni i łyżeczka gorzkiego kakao do dekoracji
Tarta z wiśniowym mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukry i masło pokrojone na kawałki. Siekamy nożem aż ciasto będzie w drobniutkich kawałeczkach. Wbijamy jajko i zagniatamy (będzie się lepić do rąk przy wyrabianiu, ale tak ma być). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2.W tym czasie wiśnie zalewamy wodą (jeżeli są mrożone najpierw rozmrażamy) i wsypujemy cukier kryształ. Zagotowujemy. Następnie gotujemy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wystudzone miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Masę wkładamy do lodówki.
3.Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Delikatnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem, aby nie wyrosło.
4.Pieczemy ciasto przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekamy aż ostygnie, następnie wyjmujemy je na naczynie, na którym je podamy.
5.Ciasto dokładnie smarujemy kremem zostawiając wolne brzegi.
6.Dekorujemy posypując na wierzchu kakao i układając kilka wiśni.
Komentarze