Tarta z wiśniami i bezą

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

Ta tarta jest O B Ł Ę D N A! Kruche maślane ciasto, soczyste wiśnie z korzenną nutą, a to wszystko zwieńczone słodką bezą. Połączenie idealne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    175 g mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    75 g masła
    1 żółtko
    0,5 łyżki kwaśnej śmietany

    Ponadto:
    1 kg wiśni (waga z pestkami)
    100-120 g cukru kryształu (w zależności od tego jak kwaśne są owoce)
    cukier wanilinowy
    0,5 łyżeczki przyprawy korzennej (można pominąć)
    4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    ¼ łyżeczki kaszy manny

    Składniki na bezę:
    3 białka
    180 g cukru kryształu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Beza

Tarta z wiśniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder i masło posiekać. Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
  • 3. Wiśnie wydrylować, odsączyć nadmiar soku. Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, przyprawę korzenną i wymieszać.
  • 4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wyłożyć do formy, wyrównać. Ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 12 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku.
  • 5. Na podpieczone ciasto wysypać kaszę manną i wyłożyć wiśnie (najlepiej robić to łyżką, odsączając je z soku).
  • 6. Białka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż będą sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksować. Wyłożyć na wiśnie, wyrównać.
  • 7. Piec przez 30 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować