Ta tarta jest O B Ł Ę D N A! Kruche maślane ciasto, soczyste wiśnie z korzenną nutą, a to wszystko zwieńczone słodką bezą. Połączenie idealne!
2 godz.
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
75 g masła
1 żółtko
0,5 łyżki kwaśnej śmietany
Ponadto:
1 kg wiśni (waga z pestkami)
100-120 g cukru kryształu (w zależności od tego jak kwaśne są owoce)
cukier wanilinowy
0,5 łyżeczki przyprawy korzennej (można pominąć)
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki kaszy manny
Składniki na bezę:
3 białka
180 g cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wyłożyć do formy, wyrównać. Ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 12 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku.
5.Na podpieczone ciasto wysypać kaszę manną i wyłożyć wiśnie (najlepiej robić to łyżką, odsączając je z soku).
6.Białka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż będą sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksować. Wyłożyć na wiśnie, wyrównać.
7.Piec przez 30 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku.
Komentarze