tarta z wędzoną makrelą i beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min

To zdecydowanie najlepsza wytrawna tarta jaką jadłam. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z ziołami i soczystymi pomidorami. Ja dodatkowo poddałam ją z sosem czosnkowym. Polecam bardzo na drugie danie lub ciepłą kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka do tarty o średnicy 28 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    225 g mąki
    15 g drożdży
    135 ml letniej wody
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju
    na nadzienie:
    1 makrela wędzona
    1 i 1/2 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 duży pomidor
    150 g żółtego sera wędzonego
    2 łyżki czarnych oliwek
    gałka muszkatołowa
    sól
    biały pieprz
    zioła prowansalskie
    dodatkowo:
    bułka tarta i masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Placek Ryba Zapiekanki

Tarta z wędzoną makrelą i beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta z wędzoną makrelą 1. Składniki ciasta połączyć i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około pół godziny. W tym czasie przygotować składniki: pomidora i oliwki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makrelę przebrać z ości, formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • tarta z wędzoną makrelą 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki foremki. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle na złoto, dodać mąkę, smażyć aż nabierze beżowego koloru a następnie mieszając rózgą wlewać mleko. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszając gotować kilka minut.
  • tarta z wędzoną makrelą 3. Następnie dodać makrelę, wymieszać i zdjąć z ognia.
  • tarta z wędzoną makrelą 4. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Posypać serem.
  • tarta z wędzona makrelą 5. Na wierzchu ułożyć pomidora i oliwki. Posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie rumiane a ser zapieczony.

Porady

Nie jest to klasyczna tarta, bo spód nie jest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Makrela Makrela wędzona Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować