Tarta z warzywnym nadzieniem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Zwykle gotuje mama,ale ja też staram się czasem coś upichcić.Jestem kelnerką, więc w kuchni bywam codziennie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 20 dag mąki krupczatki
    ● 10 dag masła
    ● 2 łyżki wody
    ● szczypta soli
    Nadzienie:
    ● 2 marchewki
    ● 3 pory
    ● 2 jajka
    ● 1/2 szkl. groszku kons.
    ● 10 dag żółtego sera
    ● ok. szkl. śmietany
    ● 2 łyżki oleju
    ● łyżka masła
    ● przyprawy: tymianek,
    oregano, sól, czosnek
    granulowany, gałka
    muszkatołowa

Tarta z warzywnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone składniki 1. Marchewki obieramy, myjemy
    i kroimy w krążki. Pory kroimy
    w półkrążki i podsmażamy na oleju i maśle. Wsypujemy
    groszek, doprawiamy
  • składniki w formie 2. Zagniatamy ciasto. Owijamy
    folią i wkładamy na godzinę do
    lodówki. Dno i boki tortownicy
    (śr. 26 cm) wylepiamy ciastem,
    nakłuwamy i pieczemy 10-15
    minut w temp. 200 °C. Na ciepłym
    cieście rozkładamy warzywa
    i pieczemy ok. 30 minut. Na
    10 minut przed końcem pieczenia
    placek polewamy śmietaną
    wymieszaną ze startym serem
    i rozkłóconymi jajkami. Tartę
    podajemy na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy