Tarta z warzywami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, soli, oleju i wody zagniatamy kruche ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną masłem formę do tarty, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolkami położonymi na pergaminie i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Marchewkę i groszek gotujemy w nieosolonej wodzie około 8 minut, odcedzamy.
Warzywa z puszki odsączamy z zalewy, szczypiorek siekamy, a paprykę kroimy w cienkie paseczki.
Boczek kroimy w plasterki i podsmażamy chwilkę na oleju (bardzo niewielkiej ilości).
Na podpieczony spód wykładamy najpierw marchewkę z groszkiem, następnie kukurydzę, potem paprykę, a na wierzchu układamy plasterki boczku.
Porady
do tarty możemy dodać artykuły, które nam aktualnie zalegają w lodówce lub zamrażarce ;-)
Komentarze