tarta z warzywami i boczkiem

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

szybka do zrobienia, pyszna, bardzo syta, w wersji wege można zrobić oczywiście bez boczku, bardzo polecam ! :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 gram mąki pszennej
    125 gram miękkiego masła
    1 łyżka oleju
    1/4 szklanki zimnej wody
    0,5 łyżeczki soli
    nadzienie:
    2 garście marchewki mrożonej baby
    1/3 opakowania groszku mrożonego
    mała puszka kukurydzy z groszkiem
    0,5 pęczka szczypiorku + 0,5 dużego strąka czerwonej papryki
    100 gram wędzonego boczku
    zalewa:
    3 jaja
    1/4 szklanki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
    1/4 szklanki mleka
    sól, pieprz, gałka muszkatałowa
    1-2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche

Tarta z warzywami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, soli, oleju i wody zagniatamy kruche ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną masłem formę do tarty, nakłuwamy widelcem, obciążamy fasolkami położonymi na pergaminie i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

    Marchewkę i groszek gotujemy w nieosolonej wodzie około 8 minut, odcedzamy.
    Warzywa z puszki odsączamy z zalewy, szczypiorek siekamy, a paprykę kroimy w cienkie paseczki.
    Boczek kroimy w plasterki i podsmażamy chwilkę na oleju (bardzo niewielkiej ilości).

    Na podpieczony spód wykładamy najpierw marchewkę z groszkiem, następnie kukurydzę, potem paprykę, a na wierzchu układamy plasterki boczku.

Porady

do tarty możemy dodać artykuły, które nam aktualnie zalegają w lodówce lub zamrażarce ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Groszek Marchewka Sery Warzywa Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować