tarta z truskawkami i masą budyniową

4.47 (206 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Truskawki w najlepszej postaci, w połączeniu z kruchym ciastem, masą budyniową i galaretką. Rozkoszna rozkosz.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    - masło (miękkie): 100 gramów
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - cukier puder: 3 łyżki
    - żółtka surowe: 2 sztuki
    - Szczypta soli: 1 szczypta
    MASA BUDYNIOWA:
    - mleko: 0.75 litra
    - masło (miękkie): 50 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - jajka: 2 sztuki
    - 1 budyń waniliowy: 1 opakowanie
    DEKORACJA:
    - galaretka truskawkowa: 1 opakowanie
    - truskawki: 0.5 kilograma
Wystaw ocenę:

4.47 (206 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z truskawkami i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta z truskawkami 1. Mąkę wyrabiamy z masłem i resztą składników (na ciasto kruche). Na godzinę wstawiamy do lodówki. Po upływie tego czasu, smarujemy tartownicę masłem, wykładamy ciastem. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 200ºC przez około 30 minut.
  • masa budyniowa 2. W między czasie przygotowujemy masę budyniową. Mleko gotujemy z masłem, rozpuszczamy cukier. Osobno miksujemy jajka, mąki (pszenną i ziemniaczaną) i budyń. Dodajemy do gotującego się mleka (masło i cukier już się rozpuściły). Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając.
  • masa budniowa 3. Po przestudzeniu wykładamy masę budyniową na ciasto.
  • tarta z truskawkami 4. Dekorujemy truskawkami i tężejącą galaretką. Galaretka musi spoić truskawki.
  • tarta z truskawkami 5. Pałaszujemy całą tartę beż wyrzutów sumienia. Smacznegooo!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować