Tarta z truskawkami i kremem custard - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aby spód do tarty łatwo wyciągnąć z foremki, najpierw należy delikatnie ją natłuścić masłem, margaryną czy oliwą.
Ciasta wystarczy spokojnie na wyłożenie foremki o średnicy 23cm.
2.Z wszystkich składników z pierwszej grupy zagnieć szybko ciasto, wyłóż nim przygotowaną formę do tarty. Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem, zapobiegnie to nadmiernemu wyrastaniu ciasta i ogromnych pęcherzy wypełnionych powietrzem. Owiń ciasto folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 15minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
3.Ciasto pieczemy przez ok. 13-15minut, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Teraz kruchy spód czeka na wypełnienie.
4.Czas na przygotowanie glazury. W tym celu podgrzej dżem, aż będzie płynny, po czym przetrzyj go przez sitko, żeby pozbyć się kawałków owoców.
Przy użyciu pędzla kuchennego lub po prostu łyżeczki, posmaruj spód i boki tarty glazurą. Pozostałą część glazury zachowaj do posmarowania owoców, które znajdą się na cieście.
5.Krem custard:
Podgrzej wszystkie składniki z trzeciej grupy w garnku na średnim ogniu, mieszając non stop, aż krem zacznie gęstnieć. Nie pozwól mu się zagotować.
Kiedy krem zacznie gęstnieć - po jakichś 3 minutach - zdejmij garnek z ognia. Usuń laskę wanilii.
6.Przełóż krem do zimnej miski i mieszaj, aż nieco przestygnie, następnie przykryj miskę plastikową folią, żeby dotykała kremu - dzięki temu na stygnącym kremie nie zrobi się twarda skórka. Możesz także zwilżyć pergamin i położyć go na powierzchni kremu.
Ostudź.
7.Truskawki wymieszaj z alkoholem i cukrem pudrem.
8.Ostudzony krem custard, wymieszać i wyłożyć na spód tarty, posmarowany wcześniej glazurą brzoskwiniową.
9.Na kremie układać przygotowane wcześniej truskawki, delikatnie wciskając je do środka (by zapobiec ślizganiu się truskawek podczas krojenia tarty).
10.Owoce posmarować pozostałą glazurą brzoskwiniową, by nadać im blasku (dodatkowo owoce nie będą wysychać). Schłodzić.
Komentarze