Tarta z truskawkami i kokosowym creme patissiere

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Pyszna, lekko kokosowa tarta z całą górą truskawek... goście się nią zajadają.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    250g mąki pszennej,
    50g cukru pudru,
    szczypta soli,
    150g masła,
    skórka z 1 cytryny.

    Creme patissiere:

    250ml mleka,
    20g cukru kokosowego,
    60g zwykłego cukru,
    jajko,
    20g mąki pszennej,
    20g mąki kokosowej,
    100g masła,
    500g świeżych truskawek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z truskawkami i kokosowym creme patissiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i skórkę z cytryny. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy na tartę, nakłuć gęsto widelcem. Piec ok. 15-20 min w temp. 180st. Ostudzić.
  • 2. 200ml mleka zagotować z połową obu cukrów. Do reszty mleka dodać rozkłócone jajko oraz obie mąki i resztę cukru. Wlać na gotujące się mleko, gotować ok. 1,5 minuty. Zdjąć z ognia i dodać plasterki masła, mieszać, aż masło całkowicie się rozpuści. Wylać na przestudzone ciasto. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki. Owoce umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Udekorować wierzch tarty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować