Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto : żółtka roztrzepać w miseczce dodając po trochu cukry.
Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać dokładnie z masłem, wlać masę jajeczną i wyrobić gładkie ciasto , podzielić na 3 porcje , zawinąć w folię i wstawić na 20 min. do lodówki.
2.Po tym czasie wyjąć jedną kulkę ciasta i dokładnie wylepić formę do tarty , ponakłuwać widelcem.
Piec w 180 stopniach 20 - 30 minut ( zależy jaki piekarnik ) , później ostudzić.
3.Krem: zagotować 300 ml. mleka z cukrami , wlać budyń rozprowadzony w pozostałym mleku , po zagotowaniu ostudzić najpierw w wodzie , później w lodówce - budyń musi być całkowicie zimny.
Masło z cukrami utrzeć na pulchną masę , dodawać po łyżce schłodzony budyń i cały czas ucierać , na koniec wymieszać z serkiem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną.
Na zimne ciasto wyłożyć krem , posypać tartą czekoladą.
Truskawki umyć , osączyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
4.Teraz na tarcie ułożyć promieniście truskawki.
5.Galaretkę rozpuścić w 400 ml. gorącej wody i ostudzić , kiedy będzie tężejąca wylać delikatnie na tartę.
6.Wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc .
Kroić na kawałki i pałaszować z przyjemnością.
Komentarze