Tarta na kruchym cieście wypełniona serkiem ricotta i warzywami
Składniki:
Ciasto :
250 g mąki
120 g masła
2 żółtka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
łyżka śmietany
Farsz :
250 g serka ricotta
2 białka
1/3 łyżeczki soli
kawałek młodej cukinii
1-2 pomidory
kilka plasterków salami
100 g mozzarelli w małych kulkach
oliwki
oliwa do skropienia
Tarta z serkiem, pomidorami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki , szybko zagniatamy ciasto.
Wałkujemy i przekładamy do wysmarowanej formy o średnicy 29 cm.
Nakłuwamy widelcem i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Potem podpiekamy w temperaturze 185 *C ok. 12 minut.
2.Farsz :
Białka ubijamy z solą, łączymy z rozgniecionym serkiem.
Masę wykładamy na podpieczony spód.
Cukinię i pomidory myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na masie serowej.
Kulki mozzarelli owijamy w plastry salami i układamy na środku, dokładamy oliwki. Resztę mozzarelli przecinamy na pół i układamy na brzegu.
Całość lekko oprószamy solą i skrapiamy oliwą.
Wstawiamy na górną półkę piekarnika nagrzanego do 190 *C na ok. 15 minut.
Komentarze