Tarta z serkiem mascarpone i figami

0 (0 ocen)

Zostały mi figi i musiałam je jakoś zagospodarować....wyszła pyszna tarta ..

Składniki:

  • CIASTO
    -mąka pszenna 2 szklanki
    -masło 13 dkg
    -woda zimna 3 łyżki
    -żółtko 1 sztuka
    -cukier 3 łyżki
    NADZIENIE
    -ser mascarpone 50 dkg
    -cukier puder 1/2 szklanki
    -jajka 3 sztuki
    -budyń śmietankowy 3 łyżki
    -aromat cytrynowy 4 krople
    -figi 3 sztuki

Tarta z serkiem mascarpone i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem. Zimne masło pokroić . W misce połączyć mąkę z masłem dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto.
    Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię . Włożyć do lodówki na 30 minut.
    Umyte, osuszone figi pokroić w cienkie plasterki.
    Ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać rozmieszane jajka, trzy łyżki proszku budyniowego, dokładnie wymieszać .
    Ciasto rozwałkować, wykleić foremkę silikonową do tarty o średnicy 26 cm.
    Na ciasto wylać masę serową, ułożyć pokrojone figi.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy