Tarta z serami góralskimi i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z Zakopanego przywiosłam troche różnych serów wiec powstała ta oto tarta

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto;
    1.5 szkl mąki
    0,5 kostki margaryny
    szczypta chili w płatkach
    szczypta słodkiej papryki
    40 g oscypka wędzonego
    1 jajko

    nadzienie;
    250 g białego sera
    pół szkl mleka
    2 jajka
    szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego
    szczypta chili w płatkach
    pieprz ziołowy staropolski

    dodatkowo;
    500 g fasolki szparagowej
    80 g bryndzy
    trochę żółtego sera do posypania
    szczypta oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta z serami góralskimi i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową ugotować z dodatkiem soli, odcedzić i wystudzić.
    Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić formę, nakłuć widelcem i można wstawić do lodówki.
    Ser, mleko i jajka wymieszać z przyprawami i dobrze zmiksować przy pomocy blendera.

    Piekarnik rozgrzać do temp ok 190 st . Podpiec spód ok 15 min.
    Na dnie ułożyć równomiernie warstwę fasolki szparagowej, zalać masą serową, ułożyć ponownie fasolkę, Posypać startą na tarce bryndzą i odrobiną sera żółtego, posypać szczyptą oregano i zapiec w piekarniku nagrzanym do temp 180 st przez ok 20 min, aż ser zacznie się delikatnie rumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować