Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką rozpoczęła w tym roku sezon na rabarbar! Jak dla mnie to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie jadłam.Słodka beza idealnie pasuje do rabarbaru. Dodatkowej słodyczy dodają truskawki, a skórka z cytryny jest przysłowiowa wisienką na torcie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦240 g mąki tortowej
    ◦165 g masła
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦2 łyżeczki cukru
    ◦6-7 łyżek lodowatej wody

    Składniki na nadzienie:
    ◦400 g obranego rabarbaru
    ◦300 g truskawek świeżych
    ◦80-100 g cukru
    ◦skórka z połowy cytryny

    Składniki na bezową piankę:
    ◦3 białka z dużych jaj
    ◦175 g cukru
    ◦½ łyżeczki białego octu winnego
    ◦½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ◦szczypta soli

    Dodatkowo:
    ◦tłuszcz do formy
    ◦½ szklanki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką 1. Przygotowanie ciasta:
    Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą i pokrojone w małą kostkę masło. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-25 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dziurkujemy spód ciasta widelcem. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
  • Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką 2. Przygotowanie nadzienia:
    Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny i mieszamy. Owoce przesmażamy ok. 3-5 minut (ważne aby się nie rozpadły). Przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru płynu.
  • Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką 3. Przygotowanie bezowej pianki:
    W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
    Na ciasto przekładamy ciepłe owoce – owoce muszą być ciepłe! Na owoce wykładamy pianę z białek. Tarte z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika na 20 minut.

    Ja nie wyjmuję ciasta po upieczeniu z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam je aż przestygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować