Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
2.Do miski dajemy wszystkie składniki (laskę wanilii przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), ubijamy delikatnie – widelcem, trzepaczką.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.
3.Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy rabarbar pokrojony w drobne kawałki z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.
Komentarze