Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym

4.5 (146 ocen)

  • 45 min

Przepyszna tarta sezonowa, kwaśny rabarbar w idealnym połączeniu z słodkim kremem waniliowym, tworzą zgrany duet.

  • 45 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    1 żółtko,
    Szczypta soli,
    1szklanka mąki pszennej,
    1/2 kostki masła,
    trochę ciepłego mleka,
    pół szklanki cukru
    rabarbar

    Na krem:

    1 duża śmietana – 18 %
    wanilia – laska wanilii,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    pół szklanki cukru pudru,
    1 jajko,
    1 serem homogenizowany naturalny lub waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
  • 2. Do miski dajemy wszystkie składniki (laskę wanilii przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), ubijamy delikatnie – widelcem, trzepaczką.

    Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.
  • 3. Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy rabarbar pokrojony w drobne kawałki z cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować