Tarta z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Cienkie, kruche ciasto + rabarbar w syropie z nutą pomarańczy + beza. Czy może być coś pyszniejszego :) ?! Tarta może nie prezentuje się najpiękniej. Ale smak nadrabia !Poniższy przepis będzie idealny na formę i średnicy 31 cm. Dla mniejszej formy - 24 - 26 cm zmniejsz składniki o 1/4 (poza jajkie

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200 g zimnego masła
    1 i 1/4 szklanki mąki
    szczypta soli
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 duże jajko
    opcjonalnie - łyżka zimnej wody
    dodatkowo: mąka do podsypywania

    +

    1 kg rabarbaru
    sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
    3 - 4 łyżki cukru trzcinowego

    +
    na bezę:
    3 białka
    2/3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Beza

Tarta z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicy połącz ze sobą mąkę, cukier puder, sól, zimne masło pokrojone na kawałki. Całość posiekaj nożem. Dodaj jajko i szybko zagniataj. W razie potrzeby - dodaj łyżkę wody i podsypuj dodatkową mąką. Z zagniecionego ciasta uformuj kulkę. Owiń ciasto folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

    Zabierz się za rabarbar i syrop: rabarbar pokrój na 2 - 3 centymetrowe kawałki. Nie ma potrzeby go obierać - odetnij jedynie końcówki. Rabarbar umieść w rondlu o grubym dnie, dodaj cukier i sok z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Uwaga: ważne by nie rozgotować rabarbaru więc pilnuj czasu !
    Rabarbar odcedź na sitku, uważając na sok. Sok musimy zredukować - podgrzewaj mieszając aż uzyskasz 1 - 1,5 łyżki syropu. Odstaw do przestygnięcia.

    Zrób bezę: w naczyniu ubij białka na sztywno z cukrem. Piana powinna być gęsta i sztywna - tak, że po odwróceniu miski - nie wypadnie z niej. Odstaw.

    Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką. Gdy będzie cienkie - wyłóż nim formę do tarty. Ciasto przykryj papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch ceramiczny / ryż / fasolę - 'coś', co obciąży ciasto. Ciasto piecz przez 10 minut w temperaturze 190 C. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika, zdejmij papier wraz z grochem.
    Na ciasto wyłóż rabarbar, polej otrzymanym syropem. Na wierzchu rozsmaruj pianę uzyskaną z białek i cukru. Piecz w temperaturze 170 - 180 C przez około 40 - 60 minut (zależy od piekarnika). Ja pierwsze 15 minut piekę w 180 C, następnie obniżam temperaturę do 170 C. Bezę należy często 'kontrolować' i uważać by jej nie przypalić.
    Tarta gotowa :) Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować