50 dag rabarbaru
5 dag cukru pudru
ciasto
25 dag maki
15 dag miękkiej margaryny 5 dag cukru pudru
2 żółtka ,szczypta soli
tłuszcz i mąka do formy
polewa
jajko
7 dag cukru pudru
2i 1/2 łyżki mleka
2 i1/2 łyżki kremówki
2 łyżki mielonych migdałów
4 dag masła
Tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej rabarbar pokrój,posyp cukrem pudrem,odstaw na noc.Osącz.Składniki ciasta zagnieć,wylep natłuszczoną i opruszoną mąką formę na tartę(26cm) wstaw na godzinę do lodówki.Nakłuj dość gęsto widelcem,piecz 15 min w temp 180 stopni.Polewa:w miseczce utrzyj jajko z cukrem pudrem wlej mleko i kremówkę,wsyp migdały,dodaj zimne masło zestrugane na wiórki. Na podpieczonym cieście rozłóż osaczony rabarbar,zalej polewą migdałową,wstaw do piekarnika.Piecz 15-20 min w temp 180 stopni,aż polewa stężeje.ostudź w foremce
Komentarze