Tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

Kwaskowaty smak rabarbaru przełamałam słodkim budyniem waniliowym, całość polałam miodem kolendrowym.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki tortowej + naddatek
    100 g masła
    50 g margaryny
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru

    Masa budyniowa:
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    2 łyżki cukru
    0,5 l mleka

    Dodatkowo:
    ok. 500 g rabarbaru
    2-3 łyżki cukru trzcinowego
    miód kolendrowy
    masło do formy

Tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b9h5pe 1. Z mąki, cukru, jajka, masła i margaryny zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min. do 1 godz. do lodówki.
  • image-1gor110 2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w talarki. Wrzucić do rondla zasypać cukrem i smażyć ok. 5 minut, aż lekko puści soki.
  • image-0402gwf 3. Ciasto podzielić na dwie równe części. Formę do tarty wysmarować masłem. Pierwszą część ciasta, podsypując mąką rozwałkować na cienki placek i za pomocą wałka przenieść do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
  • image-1bxjmk8 4. Z podanych składników ugotować budyń. Ostudzić.
    Następnie nałożyć budyń oraz rabarbar odsączony z nadmiaru soków.
  • image-0h4y2as 5. Pozostałą cześć ciasta cienko rozwałkować i nałożyć na wierzch rabarbaru. Ciasto delikatnie skleić po bokach. Za pomocą kieliszka wyciąć otwory. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min. Polać miodem kolendrowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy