Tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, cukru, jajka, masła i margaryny zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min. do 1 godz. do lodówki.
2.Rabarbar umyć, obrać i pokroić w talarki. Wrzucić do rondla zasypać cukrem i smażyć ok. 5 minut, aż lekko puści soki.
3.Ciasto podzielić na dwie równe części. Formę do tarty wysmarować masłem. Pierwszą część ciasta, podsypując mąką rozwałkować na cienki placek i za pomocą wałka przenieść do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
4.Z podanych składników ugotować budyń. Ostudzić.
Następnie nałożyć budyń oraz rabarbar odsączony z nadmiaru soków.
5.Pozostałą cześć ciasta cienko rozwałkować i nałożyć na wierzch rabarbaru. Ciasto delikatnie skleić po bokach. Za pomocą kieliszka wyciąć otwory. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min. Polać miodem kolendrowym.
Komentarze