Tarta z porem i wędzonym bekonem

4.51 (182 ocen)

  • Średni

Świeży por i wędzony bekon to zgrany duet. Dzięki nim tarta smakuje wybornie.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 130 gramów
    - masło: 60 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - woda: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - por duży: 1 sztuka
    - bekon wędzony: 100 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - ser żółty tarty: 2 łyżki
    - jogurt naturalny: 150 mililitrów
    - mleko: 5 łyżek
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z porem i wędzonym bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta porowo-bekonowa 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Pora kroimy w cienkie plasterki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji), resztę podsmażamy na maśle aż lekko zmięknie. Bekon koimy w plasterki a następnie w kostkę, podsmażamy i łączymy z porem. W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt, mleko, tarty ser, roztrzepane jajka, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy farsz z pora i bekonu, zalewamy płynną masą. Wierzch dekorujemy plasterkami pora. Posypujemy pieprzem.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Smakuje wyśmienicie na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Bekon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować