Tarta z porem i wędzonym bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Pora kroimy w cienkie plasterki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji), resztę podsmażamy na maśle aż lekko zmięknie. Bekon koimy w plasterki a następnie w kostkę, podsmażamy i łączymy z porem. W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt, mleko, tarty ser, roztrzepane jajka, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy farsz z pora i bekonu, zalewamy płynną masą. Wierzch dekorujemy plasterkami pora. Posypujemy pieprzem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Smakuje wyśmienicie na ciepło.
Komentarze