Tarta z porami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo kusząca jak się lubi pory ....

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (pszennna): 1 szklanka
    - masło: 12 dekagramów
    - śmietana (30 procent): 3 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

    - por ((białe części pokrojony w talarki )): 2 sztuki
    - cebula ((pokrojona w drobną kostkę)): 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta

    - parmezan ((jak kto lubi ja daję około 2 łyżek )): 4 łyżki

Tarta z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki. masła. śmietany. żółtka i soli zagniatamy ciasto. Upiec w małej foremce tarte. W nagrzanym piekarniku 200 stopni 15 minut.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną cebule. Po 5 minutach dokładamy pory pokrojone, doprawiając solą i pieprzem według uznania.
  • 3. Do upieczonej tarty nakładamy farsz. Na tym układamy po 3 plasterki salami i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku około 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy