Tarta z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Danie idealne na ciepło i na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    1/2 kg mąki
    2 żółtka
    100ml wody
    sól
    łyżeczka tymianku
    szczypta gałki muszkatołowej

    masa:
    dwie puszki pomidorów
    pół cebuli
    mały pęczek świeżej bazylii
    kilka listków kolendry
    2 jajka
    sól, pieprz do smaku
    pół szklanki śmietany 18%
    kilka suszonych pomidorów
    ewentualnie oliwki, kapary
    ząbek czosnku

Tarta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Wyciągamy, rozwałkowujemy i układamy na okrągłej formie. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.

    masa:
    Drobno pokrojoną cebulę i suszone pomidory podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się znacznie zredukuje. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy bazylię i kolendrę, studzimy. Rozkłócamy jajka ze śmietanką i mieszamy z zimną masą.

    Masę wykładamy na cisto i pieczemy około 15 minut, aż jajka się zetną i ładnie połączą całość.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy