ciasto:
1/2 kg mąki
2 żółtka
100ml wody
sól
łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
masa:
dwie puszki pomidorów
pół cebuli
mały pęczek świeżej bazylii
kilka listków kolendry
2 jajka
sól, pieprz do smaku
pół szklanki śmietany 18%
kilka suszonych pomidorów
ewentualnie oliwki, kapary
ząbek czosnku
Tarta z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Wyciągamy, rozwałkowujemy i układamy na okrągłej formie. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
masa:
Drobno pokrojoną cebulę i suszone pomidory podsmażamy, dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się znacznie zredukuje. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy bazylię i kolendrę, studzimy. Rozkłócamy jajka ze śmietanką i mieszamy z zimną masą.
Masę wykładamy na cisto i pieczemy około 15 minut, aż jajka się zetną i ładnie połączą całość.
Komentarze