tarta z pieczonym musem czekoladowym

4.99 (190 ocen)

  • 60 min

Dawno nie piekłam tarty więc się na nią skusiłam. Wyszła doskonała- chrupiący kruchy spód, delikatny mus czekoladowy i lekka bita śmietana z kokosem. Aksamitna. Idealna na niedzielę.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka do tarty o średnicy 26 cm

    Składniki:
    na ciasto:

    225 g mąki
    100 g cukru pudru
    150 g masła
    2 żółtka
    1/3 łyżeczki soli
    na mus:
    100 g mlecznej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietanki kremówki
    3 jajka
    30 g cukru
    na wierzch:
    200 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki drobnego kokosu
    2 łyżki cukru pudru
    kakao
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Tarta z pieczonym musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagnieść. Foremkę na tartę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciastem, dokładnie docisnąć, nakłuć widelcem w kilku miejscach i umieścić w lodówce na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180*C, piec tartę około 15-20 minut. Wyjąć kiedy nie będzie już surowa, ale jeszcze niezbyt rumiana.
  • 2. W czasie pieczenia spodu przygotować nadzienie. Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając wlać czekoladę i kremówkę. Masę wylać na podpieczony spód i piecz jeszcze około kwadransa. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać kokos i za pomocą szprycy wyciskać na tartę. Przed podaniem posypać kakao.

Porady

Aby ciasto było mniej słodkie można mleczną czekoladę zastąpić gorzką i dać mniej cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować