Tarta z panna cottą z białej czekolady i galaretka z marakui

4.5 (171 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Moja kolejna propozycja to tropikalna i lekka tarta. Wprost idealna na lato...ale na zimę z gorącą kawą też może być :).

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • PâTE SUCRéE:
    - mąka: 200 gramów
    - masło (zimne): 100 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - woda: 2 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    PANNA COTTA Z BIAłą CZEKOLADą:
    - biała czekolada: 200 gramów
    - kremówka: 600 mililitrów
    - Żelatyna (chodzi o 4 listki żelatyny): 4 sztuki
    - mleko: 150 mililitrów
    - cukier: 60 gramów
    - dżem pomarańczowy: 10 łyżek
    GALARETKA Z MARAKUI:
    - Czerwone marakuje: 4 sztuki
    - żelatyna w proszku: 1 łyżeczka
    - cukier: 2 łyżki
    - woda: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z panna cottą z białej czekolady i galaretka z marakui - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:


    1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche można dodać wodę.
    2. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i przypominać plastelinę.
    3. Włóż zawinięte w folię ciasto do lodówki na minimum 30 minut.
    4. Rozwałkuj i przełóż ciasto do natłuszczonej formy na tarty (najlepiej rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i w ten sposób przenieść na blaszkę). Ostrzegam, że z tym ciastem pracuje się dość ciężko. Jest kruche i wymaga cierpliwości.
    5. Nakłuj ciasto na całej powierzchni i po bokach widelcem.
    6. Włóż tartę do nagrzanego do 180 C piekarnika (środkowa półka). Piecz przez około 20 minut. Gotowa baza będzie mieć ładny złoto-brązowy kolor.
    7. Upieczoną tartę wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do przestudzenia.
  • 2. Wykonanie panna cotty:

    1. W garnku z grubym dnem i na wolnym ogniu podgrzej śmietanę, mleko i cukier. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru. Nie wolno doprowadzić śmietany do wrzenia.
    2. Do miski wlej sporo lodowatej wody. Włóż do niej żelatynę. Odstaw na około 5 minut.
    3. Kiedy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza na powierzchni śmietany, zdejmij garnek z gazu.
    4. Wsyp białą czekoladę do śmietany i mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady.
    5. Wyjmij żelatynę z wody i dokładnie wyciśnij z nadmiaru wody.
    6. Dodaj żelatynę do śmietany i wymieszaj.
    7. Odstaw śmietanę do ostygnięcia.
    8. Posmaruj ciasto dżemem pomarańczowym.
    9. Kiedy masa zacznie zastygać przelej ją na ciasto.
  • 3. Wykonanie galaretki:

    1. Przetnij marakuje na pół i wybierz łyżeczką miąższ. Przelej go do garnka.
    2. Na małym ogniu podgrzej miąższ marakui z cukrem i wodą. Kiedy zacznie wrzeć zdejmij garnek z ognia i wsyp do płynu żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia.
    3. Przestudzonym płynem polej panna cottę.
    4. Włóż tartę do lodówki, aby masa i galaretka się ścięły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować