Tarta z panna cottą z białej czekolady i galaretka z marakui - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche można dodać wodę.
2. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i przypominać plastelinę.
3. Włóż zawinięte w folię ciasto do lodówki na minimum 30 minut.
4. Rozwałkuj i przełóż ciasto do natłuszczonej formy na tarty (najlepiej rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i w ten sposób przenieść na blaszkę). Ostrzegam, że z tym ciastem pracuje się dość ciężko. Jest kruche i wymaga cierpliwości.
5. Nakłuj ciasto na całej powierzchni i po bokach widelcem.
6. Włóż tartę do nagrzanego do 180 C piekarnika (środkowa półka). Piecz przez około 20 minut. Gotowa baza będzie mieć ładny złoto-brązowy kolor.
7. Upieczoną tartę wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do przestudzenia.
2.Wykonanie panna cotty:
1. W garnku z grubym dnem i na wolnym ogniu podgrzej śmietanę, mleko i cukier. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru. Nie wolno doprowadzić śmietany do wrzenia.
2. Do miski wlej sporo lodowatej wody. Włóż do niej żelatynę. Odstaw na około 5 minut.
3. Kiedy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza na powierzchni śmietany, zdejmij garnek z gazu.
4. Wsyp białą czekoladę do śmietany i mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady.
5. Wyjmij żelatynę z wody i dokładnie wyciśnij z nadmiaru wody.
6. Dodaj żelatynę do śmietany i wymieszaj.
7. Odstaw śmietanę do ostygnięcia.
8. Posmaruj ciasto dżemem pomarańczowym.
9. Kiedy masa zacznie zastygać przelej ją na ciasto.
3.Wykonanie galaretki:
1. Przetnij marakuje na pół i wybierz łyżeczką miąższ. Przelej go do garnka.
2. Na małym ogniu podgrzej miąższ marakui z cukrem i wodą. Kiedy zacznie wrzeć zdejmij garnek z ognia i wsyp do płynu żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia.
3. Przestudzonym płynem polej panna cottę.
4. Włóż tartę do lodówki, aby masa i galaretka się ścięły.
Komentarze